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SUBJECT: Payments Exceeding $10,000 Received in a Trade or Business

This responds to your memorandum dated October 19, 1999, regarding the application
of the information reporting requirements of 8§ 60501 of the Internal Revenue Code to a
particular transaction at pari-mutuel betting parlors.

ISSUE:

Are winning tickets and vouchers issued by pari-mutuel betting parlors regarded as
cash for purposes of § 6050l if those tickets and vouchers may be used in placing a bet
of more that $10,000?

CONCLUSION:

Winning tickets and vouchers used in placing a bet of more than $10,000 are not cash
for purposes of § 6050lI.

FACTS:

Pari-mutuel betting parlors allow customers to combine cash with winning tickets or
vouchers to place a bet or a series of bets. The vouchers are obtained for a cash
payment or by converting winning tickets. A voucher or winning ticket cannot be
cashed outside the betting parlor. The following illustrates the situation you inquire
about: A customer uses $5,100 in currency and a winning ticket for $5,000 (or a
voucher purchased by the customer for $5,000) to place a bet in the amount of
$10,100.

LAW AND ANALYSIS:

Section 60501 provides, in general, that any person engaged in a trade or business who
receives more than $10,000 in cash in one transaction (or in two or more related
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transactions) shall make the return described in 8 6050I(b). Section 1.6050I-1 of the
Income Tax Regulations sets forth provisions regarding information returns when cash
of more than $10,000 is received in a trade or business. Cash is defined as (A) the
coin and currency of the United States or of any other country which circulate in and are
customarily used and accepted as money in the country in which issued, and (B) a
cashier’s check, bank draft, traveler's check, or money order having a face amount of
not more than $10,000 received in specific kinds of transactions. These transactions
are a designated reporting transaction, i.e., the retail sale of a consumer durable,
collectable, or travel or entertainment activity; or a transaction in which the recipient
knows that a financial instrument is being used to avoid reporting under 8§ 6050I.
Section 1.60501-1(c)(1)(ii) and (iii).

Winning tickets and vouchers are not cash for purposes of § 6050I. First, they clearly
are not coin or currency of the United States, they do not circulate in the United States,
and they are not customarily used and accepted as money in the United States.
Second, they are not the kind of monetary instruments described in § 1.6050I-
1(c)(2)(ii)(B), nor is the transaction in which the ticket or voucher is used a transaction
described in § 1.60501-1(c)(2)(ii)or (iii).

This memorandum is advisory only and is not intended to be conclusive as to the tax
consequences for any specific taxpayer. If we may be of additional assistance, please
contact CC:DOM:IT&A:2 at 202-622-4920.



