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Dear Sir and Madam:

We received your letter, dated May 9, 2000, requesting rulings regarding
application of the rules for a qualified personal residence trust in § 2702 of the Internal
Revenue Code.  This letter responds to your request.
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The facts and representations submitted are summarized as follows: Taxpayer 1
and Taxpayer 2 (collectively referred to as Taxpayers), husband and wife, own Property
located in State.  Property includes an 8.7 acre main lot, a one-seventh undivided
interest in a 16.7 acre woodland preserve, and easements granting rights of access. 
One of the rights of access runs between the 8.7 acre main lot and the 16.7 acre
woodland preserve.  Property is assessed as a single lot for property tax purposes. 
You represent other properties within the community are of substantially the same size
and character.  

The main lot is improved by Taxpayer’s vacation house and a guest house which
does not include a separate kitchen and is not rented out by the Taxpayers.  You
represent that Taxpayers use Property for personal purposes for more than 14 days per
year.

Taxpayer 1 proposes to transfer his undivided one-half interest in Property to
Trust 1.  Taxpayer 2 proposes to transfer her undivided one-half interest in Property to
Trust 2.  The terms of both trusts are identical.

Article First of the Trust 1 and Trust 2 instruments state from the date this trust is
established until the termination date, the Donor shall be entitled to occupy the
Residence for his personal use, and shall be solely responsible for real estate taxes,
insurance, costs of maintenance and repair, and all other costs in connection with the
Residence which would be the responsibility of the holder of a legal life estate in such
property.  The termination date of this trust shall be the x anniversary of the date on
which this trust instrument is executed, or if sooner, the date of the Donor’s death.  If
the termination date is the date of the Donor’s death, the then remaining trust property
shall be distributed to the Donor’s executors or administrators, to be disposed of as part
of the Donor’s estate.  Except as otherwise provided in Article Second below, if the
termination date is the x anniversary of the date of execution of this trust instrument, the
then remaining trust property shall be distributed in equal shares, one share to each of
the Donor’s children, Son 1, Son 2, Son 3, and Son 4, who is then living, and one share
to the executors or administrators of each of them who is then deceased, to be
disposed of as part of the particular child’s estate.  

Article Second provides the trust under Article First above is intended to be a
qualified personal residence trust within the meaning of § 25.2702-5(c) (or any
successor regulations), and this trust instrument shall be construed in accordance with
this intent.  The trust under Article First shall be subject to the following additional
provisions, which shall continue in effect throughout the term of the trust.

Article Second, paragraph (a) provides no distributions of income or corpus may
be made to any beneficiary other than the Donor prior to the termination of the Donor’s
interest provided in Article First above.  In addition, any income of the trust must be
distributed to the Donor at least as often as annually.
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Article Second, paragraph (b) states except as otherwise provided in this Article,
the trustees may not hold any asset, including without limitation any tangible personal
property, other than one residence to be used as a personal residence by the Donor. 
For purposes of this trust instrument, the term “personal residence” shall have the
meaning given to it by § 25.2702-5(c)(2) (or any successor regulation).

Article Second, paragraph (c) provides the trustees may accept additions of cash
to the trust, and may hold such additions in a separate account, in an amount which,
when added to the cash already held in the account for such purposes, does not
exceed the amount required (i) for payment of trust expenses (including any mortgage
payments) already incurred or reasonably expected to be paid by the trust within six
months from the date the addition is made; (ii) for improvements to the Residence to be
paid by the trust within six months from the date the addition is made; or (iii) for the
purchase by the trust of a personal residence for the Donor to replace the Residence
previously held hereunder within three months after the addition is made; provided that
no addition is made for this last purpose, and the trust may not hold any such addition,
unless the trustees have previously entered into a contract to purchase the replacement
personal residence.  Any improvements to the Residence made pursuant to this
paragraph (c) must not cause the Residence to fail to meet the requirements of a
personal residence as herein defined.

Article Second, paragraph (d) states if any addition of cash is made to the trust
under paragraph (c) above, the trustees must determine, at least quarterly, the amounts
held by the trust for payment of expenses in excess of the amounts permitted by
paragraph (c) and such amounts must be distributed immediately thereafter to the
Donor.  In addition, upon termination of the Donor’s interest, any amounts held by the
trustees for the purposes permitted by paragraph (c) that are not used to pay trust
expenses due and payable on the termination date (including expenses directly related
to termination) must be distributed outright to the Donor, if he is then living or, if the
trust terminates by reason of the Donor’s death, to the executors or administrators of
the Donor’s estate, in either case within thirty days of the termination date.  

Article Second, paragraph (e) provides the Residence may be sold and the
trustees may hold the proceeds from such sale in a separate account.  However, the
trust shall cease to be a qualified personal residence trust, and paragraph (g) shall
apply, with respect to all such proceeds of sale, and with respect to any proceeds of
insurance held as provided in paragraph (f) below, held by the trustees not later than
the first to occur of (i) the second anniversary of the date of sale (or of damage or
destruction as the case may be), (ii) the termination date, and (iii) the date on which a
new Residence is acquired by the trust (or on which replacement or repairs to the
Residence are completed as the case may be).  

Article Second, paragraph (f) states the trustees may hold one or more policies
of insurance on the Residence.  In addition, the trustees may hold, in a separate
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account, proceeds of insurance payable to the trust as a result of damage to or
destruction of the Residence.  For purposes of this paragraph, amounts (other than
insurance proceeds payable to the trust as a result of such damage or destruction)
received as a result of the involuntary conversion (within the meaning of Section 1033
of the Internal Revenue Code of 1986, as amended) of the Residence shall be treated
as proceeds of insurance.  However, if damage or destruction renders the Residence
unusable as a residence, the trust shall cease to be a qualified personal residence
trust, and paragraph (g) shall apply, on the second anniversary of the date of damage
or destruction (or on the termination date, if earlier) unless, prior to such date,
replacement of or repair to the Residence is completed, or a new Residence is acquired
by the trustees.

Article Second, paragraph (h) provides the interest of the Donor in this trust may
not be commuted.

Article Second, paragraph (i) states improvements to the Residence may be
added to the trust and the trust may hold such improvements; provided that the
Residence as improved is a personal residence as herein defined.

Article Second, paragraph (l) provides notwithstanding any other provisions of
this instrument, the trustees are prohibited from selling or transferring the Residence,
directly or indirectly, to the Donor, the Donor’s spouse, or an entity controlled by the
Donor or the Donor’s spouse, including any trust which is a grantor trust with respect to
the Donor or the Donor’s spouse (as defined in Sections 671 through 677 of the Code). 
This prohibition shall continue after the termination date, for so long as the Residence is
held in a trust hereunder which is a grantor trust with respect to the Donor or the
Donor’s spouse (as so defined).

You have requested the following rulings: (1) the Property constitutes a
residence and adjacent land not in excess of that which is reasonably appropriate for
residential purposes within the meaning of § 25.2702-5(c), and (2) Trust 1 and Trust 2
will meet the requirements for qualified personal residence trusts under § 25.2702-5(c)
and therefore, the transfers to Trust 1 and Trust 2 will qualify for the exception to
§ 2702(a) that is provided in § 2702(a)(3)(A)(ii).

Section 280A(d)(1) provides that a taxpayer uses a dwelling unit during the
taxable year as a residence if he uses such unit (or portion thereof) for personal
purposes for a number of days which exceeds the greater of (A) 14 days, or (B) 10
percent of the number of days during such year for which such unit is rented at a fair
rental.

Section 2702(a)(1) provides that solely for purposes of determining whether a
transfer of an interest in trust to (or for the benefit of) a member of the transferor’s
family is a gift (and the value of such transfer), the value of any interest in the trust
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retained by the transferor or any applicable family member (as defined in § 2701(e)(2))
is determined as provided in § 2702(a)(2).

Section 2702(a)(2) provides that the value of any retained interest that is not a
qualified interest is treated as being zero.  The value of any retained interest which is a
qualified interest shall be determined under § 7520.

Section 2702(a)(3)(A)(ii) provides that § 2702(a)(2) does not apply to any
transfer if the transfer involves the transfer of an interest in trust all the property in
which consists of a residence to be used as a personal residence by persons holding
term interests in such trust.

Section 25.2702-5(a)(1) of the Gift Tax Regulations provides, in part, that § 2702
does not apply to a transfer in trust meeting the requirements of this section.  A transfer
in trust meets the requirements of this section only if the trust is a personal residence
trust (as defined in paragraph (b) of this section).  A trust meeting the requirements of a
qualified personal residence trust (as defined in § 25.2702-5(c)) is treated as a personal
resident trust.

Section 25.2702-5(c)(1) provides that a qualified personal residence trust is a
trust meeting all the requirements of § 25.2702-5(c).  These requirements must be met
by provisions in the governing instrument, and these governing instrument provisions
must by their terms continue in effect during the existence of any term interest in the
trust.

Section 25.2702-5(c)(2)(i) provides that for the purposes of § 25.2702-5(c), a
personal residence of a term holder is either (A) the principal residence of the term
holder (within the meaning of § 1034); (B) one other residence of the term holder (within
the meaning of § 280A(d)(1) but without regard to § 280A(d)(2)); or (C) an undivided
fractional interest in either.

Section 25.2702-5(c)(2)(ii) provides that a personal residence may include
appurtenant structures used by the term holder for residential purposes and adjacent
land not in excess of that which is reasonably appropriate for residential purposes
(taking into account the residence’s size and location).  The fact that a residence is
subject to a mortgage does not affect its status as a personal residence.  The term
personal residence does not include any personal property (e.g., household
furnishings).

Section 25.2702-5(c)(3) provides that the governing instrument must require that
income of the trust be distributed to the term holder not less frequently than annually.
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Section 25.2702-5(c)(4) provides that the governing instrument must prohibit
distributions of corpus to any beneficiary other than the transferor prior to the expiration
of the retained term interest.

Section 25.2702-5(c)(5) provides that, in general, except as otherwise provided
in paragraphs (c)(5)(ii) and (c)(8) of this section, the governing instrument of a qualified
personal residence trust must prohibit the trust from holding, for the entire term of the
trust, any asset other than one residence to be used or held for use (within the meaning
of paragraph (c)(7)(i) of this section) as a personal residence of the term holder (the
“residence”).  Under § 25.2702-5(c)(5)(ii), the trust may hold certain assets listed in that
section in addition to the personal residence.

Section 25.2702-5(c)(6) provides that the governing instrument must prohibit
commutation (prepayment) of the term holder’s interest.

Section 25.2702-5(c)(7)(i) provides that the governing instrument must provide
that a trust ceases to be a qualified personal residence trust if the residence ceases to
be used or held for use as a personal residence of the term holder.  A residence is held
for use as a personal residence of the term holder so long as the residence is not
occupied by any other person (other than the spouse or a dependent of the term
holder) and is available at all times for use by the term holder as a personal residence.

Section 25.2702-5(c)(8) provides that (i) the governing instrument must provide
that, within thirty days after the date on which the trust has ceased to be a qualified
personal residence trust with respect to certain assets, either, (A) the assets be
distributed outright to the term holder; (B) the assets be converted to and held for the
balance of the term holder’s term in a separate share of the trust meeting the
requirements of a qualified annuity interest; or (C) in the trustee’s sole discretion, the
trustee may elect to comply with either paragraph (C)(8)(i)(A)( or (B) of this section
pursuant to their terms; and (ii)(A) for assets subject to this paragraph (c)(8) to be
converted to and held as a qualified annuity interest, the governing instrument must
contain all the provisions required by § 25.2702-3 with respect to a qualified annuity
interest.  

Section 25.2702-5(c)(9) provides that the governing instrument must prohibit the
trust from selling or transferring the residence, directly or indirectly, to the grantor, the
grantor’s spouse, or an entity controlled by the grantor or the grantor’s spouse during
the retained term interest of the trust or at any time after the retained term interest that
the trust is a grantor trust.

Based on the facts and representations submitted, we conclude that Property
constitutes a residence and adjacent land not in excess of that which is reasonably
appropriate for residential purposes within the meaning of § 25.2702-5(c).  In addition,
we conclude that Trust 1 and Trust 2 will meet the requirements for qualified personal
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residence trusts under § 25.2702-5(c) and therefore, the transfers to Trust 1 and
Trust 2 will qualify for the exception to § 2702(a) that is provided in § 2702(a)(3)(A)(ii).

This ruling is based on the facts presented and the applicable law in effect on the
date of this letter.  If there is a change in material fact or law (local or federal) before the
transactions considered in this ruling take effect, the ruling will have no force or effect.

A copy of this letter should be attached to any gift, estate or generation-skipping
transfer tax returns that you may file relating to this matter.  A copy is enclosed for that
purpose.  Except as specifically ruled herein, we express or imply no opinion on the
federal tax consequences of the transaction under the cited provisions or under any
other provisions of the Code.  

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,
James C. Gibbons

     Assistant to the Branch Chief
Office of the Associate Chief Counsel 
(Passthroughs and Special Industries)

 Enclosures
Copy of this letter
Copy for § 6110


