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SUBJECT: Taxpayer’s waiver of the right to receive a copy of any
original notices or other written communications that are
issued to the taxpayer’s representative pursuant to the
taxpayer’s power of attorney, Form 2848

This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated July 11, 2001. In
accordance with I.R.C. 8 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not be cited
as precedent.
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ISSUES

Whether a taxpayer may waive the right to receive a copy of any notices or other
written communications when the original version of the communication has been
sent to the taxpayer’'s power of attorney pursuant to a Form 2848, Power of
Attorney and Declaration of Representation.



CONCLUSIONS

There are no statutory or regulatory provisions that would prohibit a taxpayer from
waiving the right to receive a copy of an original notice or communication that was
issued to the taxpayer’s representative pursuant to a valid power of attorney; thus,
the Service may accept and honor such a waiver.

FACTS

On Date 1, the Service issued a letter to X and Y advising them that the Service
was going to examine their individual returns. The letter contained the following
statement regarding X and Y’s right to receive a copy of all correspondence sent to
their representative:

| am required by the I.R.S. Restructuring and Reform Act of 1998
(RRA 98) to provide each of you with information concerning your
rights and to send each of you a separate copy, even if you reside at
the same address, of all correspondence between myself and your
representative. | am required to do this even of you have a designated
power-of-attorney and there are no provisions for waiving this
requirement.

On Date 2, X and Y mailed a Form 2848, Power of Attorney and Declaration of
Representative, to the Service. The Form 2848 was signed by both X and Y and by
their designated representative. Line 7 of the Form 2848 states the following:

Notices and communications. Original notices and other written
communications will be sent to you and a copy to the first
representative listed on line 2 unless you check one or more of the
boxes below.

a. If you want the first representative listed on line 2 to receive the
original, and yourself a copy, of such notices or
communications, check this box.

b. If you also want the second representative listed to receive a
copy of such notices and communications, check this box.
C. If you do not want any notices or communications sent to your

representative(s), check this box.

X and Y did not check any of the boxes found in line 7 of the Form 2848 and
instead wrote in “See attached statement.” The attached statement was not
separately signed by either X or Y, although the Form 2848 to which it was attached
was duly executed by both X and Y. The attached statement read as follows:



A STATEMENT ATTACHED TO AND MADE A PART OF FORM 2848
POWER OF ATTORNEY AND DECLARATION OF
REPRESENTATIVE

XandY Number A

TAXPAYERS WAIVE THEIR RIGHTS TO RECEIVE COPIES OF
NOTICES AND OTHER WRITTEN COMMUNICATIONS. ALL
CORRESPONDENCE SHOULD BE DIRECTED TO THEIR
APPOINTED REPRESENTATIVE.

LAW AND ANALYSIS

Section 601.503 of the Service’s Statement of Procedural Rules outlines the
requirements of a valid power of attorney. This section states that the following
information must be included in a valid power of attorney:

(a) Requirements. A power of attorney must contain the following
information—

(1) Name and mailing address of the taxpayer;

(2) Identification number of the taxpayer (i.e., social security number
and/or employer identification number);

(3) Employee plan number (if applicable);
(4) Name and mailing address of the recognized representative(s);

(5) Description of the matter(s) for which representation is authorized
which, if applicable, must include—

(i) The type of tax involved;

(i) The Federal tax form number;

(i) The specific year(s)/period(s) involved; and

(iv) In estate matters, decedent’s date of death; and

(6) A clear expression of the taxpayer’s intention concerning the scope
of authority granted to the recognized representative.

26 C.F.R. 8 601.503(a). Section 601.503(b) states that the proper document for a
valid power of attorney is either a Form 2848 or a document that satisfies the
requirements as described in section 601.503(a).



Line 7 of the Form 2848 advises the taxpayer that unless one or more of the boxes
shown in Line 7 are checked, all original notices and written communications will be
issued to the taxpayer and a copy will be issued to the representative. This notice
and communication section of Form 2848 is not listed as one of the necessary
requirements of a valid power of attorney, as described in section 601.503. Thus a
taxpayer will not invalidate his or her power of attorney by either failing to fill out
Line 7 of the Form 2848 or adding additional language to Line 7 of the Form 2848.
See Madison Recycling Associates v. Commissioner, T.C. Memo. 1992-605.

Thus, the issue becomes whether a taxpayer can waive the right to receive a copy
of all notices and written communication. There are several statutory and
regulatory notice provisions that the Service is required to follow. None of these
provisions, however, expressly prohibits a taxpayer from waiving the right to receive
a copy of an original notice or written communication that was issued to the
taxpayer’s representative pursuant to a power of attorney.

Section 601.506 of the Service’s Statement of Procedural Rules provides the
following requirements for mailing original and copies of original notices and written
communication to the taxpayer and the taxpayer’s representative:

(a) General. Any notice or other written communication (or a copy
thereof) required or permitted to be given to a taxpayer in any matter
before the Internal Revenue Service must be given to the taxpayer
and, unless restricted by the taxpayer, to the representative according
to the following procedures—

(1) If the taxpayer designates more than one recognized
representative to receive notices and other written communications, it
will be the practice of the Internal Revenue Service to give copies of
such to two (but not more than two) individuals so designated.

(2) In a case in which the taxpayer does not designate which
recognized representative is to receive notices, it will be the practice of
the Internal Revenue Service to give notices and other
communications to the first recognized representative appointed on
the power of attorney.

(3) Failure to give notice or other written communication to the
recognized taxpayer will not affect the validity of any notice or other
written communication delivered to a taxpayer.

Unless otherwise indicated in the document, a power of attorney other than a
Form 2848 will be presumed to grant the authority to receive notices or other
written communication (or a copy thereof) required or permitted to be given



to the taxpayer in any matter(s) before the Internal Revenue Service to which
the power of attorney pertains.

(b) Cases where taxpayer may be contacted directly. Where a
recognized representative has unreasonably delayed or hindered an
examination, collection, or investigation by failing to furnish after
repeated request, nonprivileged information necessary to the
examination, collection, or investigation, the Internal Revenue Service
employee conducting the examination, collection, or investigation may
request the permission of his/her immediate supervisor to contact the
taxpayer directly for such information...

The Service’s Statement of Procedural Rules was not enacted by Congress and
does not have the same force as legislation or regulations. Einhorn v. DeWitt, 618
F.2d 347 (5™ Cir. 1980); Cataldo v. Commissioner, 60 T.C. 522 (1973).
Furthermore, section 601.506(a) appears to be merely a housekeeping directive on
procedures for issuing notices and communications to the taxpayer’s representative
and not a requirement that the taxpayer must receive a copy of all notices and
written communications regardless of whether the taxpayer would rather waive the
receipt of the notice. Therefore, it cannot be concluded that section 601.506
prohibits a taxpayer from waiving his right to receive a copy of all communications
issued by the Service to the taxpayer’s representative.

Section 3201 of the Restructuring and Reform Act of 1998 (RRA 98) requires the
Service to send any notice relating to a joint return under section 6013 separately
to each individual filing the joint return. Nothing in section 3201 of RRA 98
prohibits a taxpayer from waiving the right to receive a copy of the original notice or
written communication that was issued at the taxpayer’s express direction to the
taxpayer’s representative. Instead, section 3201 of RRA 98 merely requires the
Service to issue a notice to both taxpayers on a joint return and prohibits the
Service from issuing just one notice to both joint taxpayers. For instance, if both of
the taxpayers on a joint return request in a power of attorney that all original notices
be issued to the taxpayers’ representative(s) and both taxpayers on a joint return
waive the right to receive a copy of the notice, then the requirements of section
3201 of RRA 98 have been satisfied. If, however, only one of the joint taxpayers
waives the right to receive a copy of a notice issued to the taxpayers’
representative, then pursuant to section 3201 of RRA 98 the Service must still issue
a copy of the notice to the nonwaiving joint taxpayer.

Section 6212(b) of the Code states that a notice of deficiency shall be sufficient if it
is mailed to the taxpayer at the taxpayer’s last known address. “Last known
address” has been defined as the taxpayer’s last permanent address or legal
residence known by the Commissioner, or the last known temporary address of a
definite duration to which the taxpayer has directed the Commissioner to send all



communications during such period. Weinroth v. Commissioner, 74 T.C. 430
(1980). In other words, it is the address to which, in light of all the surrounding
facts and circumstances, the Commissioner reasonably believed the taxpayer
wished the notice to be sent. 1d. In cases where a taxpayer files a power of
attorney with the Service that directs the Service to send originals of all
communications to the address of the named representative, such address
constitutes the taxpayer’s last known address for purposes of section 6212. Honts
v. Commissioner, T.C. Memo. 1995-532. Therefore, if a taxpayer has directed the
Service to issue all original notices and communications to the taxpayer’s
representative as the taxpayer’s last known address, section 6212(b) does not
contain any additional requirements that a copy of the notice must still also be
issued directly to the taxpayer. Indeed, the mailing of a copy of a deficiency letter
other than to the taxpayer’s last known address, for example, where a
representative is to receive only copies of original communications sent to the
taxpayer, has been held to be a mere courtesy. The Tax Court has held that if a
power of attorney directs the Service to send only copies of notices and
communications to the taxpayer’s representative, then to send a copy to the power
of attorney is a mere courtesy extended by the Commissioner. Triangle Investors
LTD. Partnership v. Commissioner, 95 T.C. 610 (1990). By the same token, if the
power of attorney directs the Service to send all original notices and written
communications to the taxpayer’s representative, then sending a copy of the
notices and written communications to the taxpayer could also be considered a
mere courtesy.

In addition to the lack of statutory support for prohibiting a taxpayer from waiving
the taxpayer’s right to receive a copy of a notice or other written communication
that was issued to the taxpayer’s representative pursuant to a power of attorney,
there are several potential problems that would instead support the premise of
allowing a taxpayer to waive the right to receive a copy of a notice if that notice was
already issued to a representative. Section 6304(a) provides in relevant part that
“without prior consent of the taxpayer...the Secretary may not communicate with the
taxpayer in connection with the collection of any unpaid tax...(2) if the Secretary
knows such person is represented by any person authorized to practice before the
Internal Revenue Service...unless such person fails to respond within a reasonable
period of time...or unless such person consents to direct communication with the
taxpayer.” It is the Service’s position that generally a Form 2848 constitutes prior
consent by both the taxpayer and the taxpayer’s representative for the Secretary to
communicate with the taxpayer even though the taxpayer is represented by
counsel. Section 6304(a) evidences, however, a general intent by Congress for the
Service to not communicate with a taxpayer in connection with the collection of
taxes if that taxpayer is represented. Thus, section 6304(a) suggests that it is not
appropriate for the Service to issue directly to the taxpayer copies of
communications that were originally issued to the taxpayer’s representative



pursuant to a power of attorney, where the taxpayer has specifically directed the
Service not to communicate directly with him or her.

Furthermore, there are situations where communications with a taxpayer who is
represented may constitute an unethical ex parte contact. Most states and Federal
courts have adopted the ABA Model Rules of Conduct. Model Rule 4.2,
Communication with Person Represented by Counsel, provides that “in
representing a client, a lawyer shall not communicate about the subject of the
representation with a person the lawyer knows to be represented by another lawyer
in the matter, unless the lawyer has the consent of the other lawyer or is authorized
by law to do so.” Model Rule 4.2 applies to government attorneys. 28 U.S.C. §
530B; see also, CCDM Notice N(34)000-52 (April 15, 1999). Although it is the
Service’s position that the taxpayer’s representative has generally consented to any
communication from the Service to the taxpayer by the representative’s signature
on the Form 2848, where the taxpayer has specifically directed the Service to only
communicate with his or her representative, our failure to honor such a request may
implicate Model Rule 4.2 if a government attorney is involved in the communication.

A taxpayer may also have valid personal reasons for not wanting to receive
correspondence directly from the Internal Revenue Service. In light of section 1002
of RRA 98, which states that the Internal Revenue Service shall place a greater
emphasis on serving the public and meeting taxpayer’s needs, and the absence of
any legislative or regulatory authority prohibiting the taxpayer from waiving his or
her right to receive a copy of all notices and written communications issued to the
taxpayer’s representative, there does not appear to be any reason why the Service
should not respect the wishes of the taxpayer.

In conclusion, we believe that a taxpayer can direct the Service to issue all notices
and written communications to the taxpayer’s representative, and we believe that
the taxpayer can also waive the right to receive copies of the notices and written
communications issued to the taxpayer’s representative.

Furthermore, we conclude that inasmuch as the attachment of a waiver to the Form
2848 would not invalidate the Form 2848, the current format of the Form 2848 may
still be used if the taxpayer attaches a waiver.

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of this
writing may have an adverse effect on privileges, such as the attorney client
privilege. If disclosure becomes necessary, please contact this office for our views.

Please call if you have any further questions.



