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SUBJECT: Support Test for Divorced Parents

This is in response to your memorandum requesting service center advice
concerning whether Figure B, Support Test for Children of Divorced or Separated
Parents, on page 16 of the 2001 version of Publication 501, Exemptions, Standard
Deduction, and Filing Information, requires revision.* Specifically, your memorandum
addresses the block in that flow chart that asks: “Is there a decree or agreement
executed after 1984 that unconditionally entitles the noncustodial parent to the
exemption?” The flow chart’s arrows continue by providing that if the answer is “Yes,”
the noncustodial parent meets the support test; if the answer is “No,” the reader must
continue to answer additional questions. The memorandum continues by stating that
the language in the block could be misleading since it gives the reader the impression
that merely having a post-1984 decree or agreement is sufficient to meet the support
test, which could be inconsistent with case law. The memorandum recommends
eliminating this block altogether. For the reasons set forth below, we believe that we
should recommend to the Forms and Publications office that this block be revised.

Section 152(e)(2) of the Code provides special rules for the “support test” for a
child of divorced or separated parents. A child of parents described in section 152(e)(1)
shall be treated as having received over half of his support during a calendar year from
the noncustodial parent if (A) the custodial parent signs a written declaration (in such
manner and form as the Secretary may by regulations prescribe) that such custodial
parent will not claim such child as a dependent for any taxable year beginning in such
calendar year, and (B) the noncustodial parent attaches such written declaration to the
noncustodial parent’s return for the taxable year beginning during such calendar year.

Section 1.152-4T(a), Q&A 3, of the temporary Income Tax Regulations provides
that a noncustodial parent may claim the exemption for a dependent child only if the
noncustodial parent attaches to his/her income tax return for the year of the exemption
a written declaration from the custodial parent stating that he/she will not claim the child

! The same figure appears as Figure 1 on page 9 of the 2001 version of
Publication 504, Divorced or Separated Individuals.
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as a dependent for the taxable year beginning in the calendar year. The written
declaration may be made on a form to be provided by the Service for this purpose.
Once the Service has released the form, any declaration made other than on the official
form shall conform to the substance of such form.

Your memorandum cites two cases, Miller v. Commissioner, 114 T.C. 184
(2000), and White v. Commissioner, T.C. Memo 1996-438 (1996), where the Tax Court
concluded that a post-1984 divorce decree granting the noncustodial parent the
dependency exemption for the child of divorcing parents did not constitute a written
declaration sufficient to meet the requirements of section 152(e)(2)(A) of the Code. In
Miller the Tax Court denied the dependency exemption to the noncustodial parent even
though that parent was granted the dependency exemption in permanent orders issued
by the divorce court as part of the divorce decree. The noncustodial parent also
attached the relevant portions of the permanent orders to his tax return. However,
because the attorney for the custodial parent signed the permanent orders, rather than
the custodial parent as required by section 152(e)(2)(A), the Tax Court found that the
permanent orders did not meet the statute’s signature requirements. It thus did not
constitute a “written declaration” for purposes of section 152(e)(2)(A).

In White, a shared custody situation, the dependency exemption was denied to
the former husband because a letter he received from the former wife pursuant to the
divorce decree, which granted him the dependency exemption, did not “conform to the
substance” of Form 8332, Release of Claim to Exemption for Child of Divorced or
Separated Parents, as required by section 1.152-4T(a), Q&A 3, of the temporary
Income Tax Regulations. The letter failed to state the years in which the former wife
was releasing the claims for exemptions, the social security numbers of either parent,
and, most importantly, that the former spouse explicitly agrees that she will not claim
the two named children as dependents. Accordingly, the court found that the letter was
not sufficient to meet the requirements of section 152(e)(2)(A) and section 1.152-4T(a),
Q&A 3.

Consequently, in view of the above case law, we agree with your observation
that this block in Figure B, as presently drafted, could lead a taxpayer to incorrectly
conclude that the support test is met merely because a post-1984 divorce decree or
agreement unconditionally entitles such taxpayer, as the noncustodial parent, to the
dependency exemption. Thus, where such decree or agreement does not meet the
requirements of the statute and regulations (that is, it is not signed by the custodial
parent or does not contain the information set forth in Form 8332), the taxpayer may be
led by the chart to improperly claim the dependency exemption anyway.

However, we disagree with your memorandum’s recommendation that the
above-referenced block be deleted from the chart. In our view, deleting this block is too
broad a remedy. That is, it could lead many taxpayers who have post-1984 divorce
decrees or agreements that do meet the requirements of the statute and regulations
(that is, the decree or agreement is properly signed by the custodial parent and
contains the information set forth in Form 8332) to improperly conclude that such
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documents do not constitute sufficient “written declarations” for purposes of the support
test. Such taxpayers may be led to believe that they are not entitled to the dependency
exemption because the other parent has not executed a Form 8332 or other similar
statement. This would also lead to incorrect reporting.

Accordingly, we think this concern could be removed by revising the block in
Figure B to require the signature of the custodial parent and to refer to Form 8332,
which sets forth the necessary requirements for meeting the support test in this
situation. For instance, the block could read: “Is there a divorce decree or separation
agreement signed after 1984 by the custodial parent that unconditionally contains all
the information required on Form 83327

We also note that the middle column of page 15 of Publication 501 presently
contains an explanatory paragraph titled in bold letters Divorce decree or separation
agreement in which the noncustodial parent is instructed to attach a copy of the
following pages from the decree or agreement to his or her return in lieu of attaching a
Form 8332: 1) Cover page (write the other parent’s social security number on this
page). 2) The page that states you can claim the child as your dependent. 3)
Signature page with the other parent’s signature and the date of the agreement.

We think that 2) above can be revised along the following lines: “2) The pages
that state unconditionally that you can claim the child as your dependent and that the
other spouse will not, and, if specified, for which years.”

In our view, these revisions will clarify this area for taxpayers. We will make
these recommendations to the Forms and Publications office. In addition, we will
recommend that conforming changes be made to Publication 504. If you have further
guestions, please contact our office at 622-4960.



