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Dear

This letter responds to your letter dated February 13, 2002, and subsequent
correspondence, submitted on behalf of Taxpayer concerning your request for a private
letter ruling pertaining to 8§ 42(d)(2)(B)(ii) of the Internal Revenue Code. The Internal
Revenue Service Office that will have examination jurisdiction over the Taxpayer and
New Partnership is located in City 1. The relevant facts as represented in these
submissions are set forth below.

FACTS:

Taxpayer is a State limited partnership formed on a to acquire, hold, and sell real estate
that will be used for the purpose of providing low and moderate income housing and to
engage in all activities related thereto.

Old Partnership was formed as a State limited partnership on b. Old Partnership
acquired a multi-building project located in City 2. Buildings comprising the project
(referred to in the aggregate as “project buildings”) are located at Address 1 and
Address 2. Address 1 buildings are numbered d. Address 2 buildings are numbered e.
The sellers of the project buildings to Old Partnership received a purchase-money note
as payment for the project. Due to certain restrictive covenants under a pre-existing
mortgage secured by the project buildings, the sellers could not record a security interest
in the project buildings. However, the sellers secured the purchase-money
indebtedness with 100% of the partnership interests in Old Partnership.

Following the date in Year 1 that Old Partnership acquired the project buildings and
prior to ¢, there were various transfers of interests in Old Partnership. As a result of one
of these transfers, Old Partnership made a § 754 election and the purchasers of the
interests in Old Partnership received § 743(b) basis adjustments. These transfers did
not result in a disposition by Old Partnership of any of the project buildings or in a
termination of Old Partnership under § 708(b)(1)(B).

The loans secured by interests in Old Partnership that were due to the sellers of the
project buildings (or their successors in interest to the purchase money note as of

c-- hereinafter referred to as the “note holders”) became in default. A foreclosure on ¢
resulted in 100% of the interests in Old Partnership transferring to the note holders and
an affiliate, causing Old Partnership to terminate under § 708(b)(1)(B), and New
Partnership to arise. Other than the note holder’s relationship to Old Partnership as a
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creditor, the note holders and the affiliate are unrelated for income tax purposes to the
Old Partnership and its partners.

There was a period of more than 10 years between Year 1, the year that Old
Partnership acquired and placed in service the project buildings, and c. In addition, no
nonqualfied substantial improvements (as defined in 8§ 42(d)(2)(D)(i)) were made to any
project buildings during this time period.

On {, a date that is less than 12 months from ¢, New Partnership sold the project
buildings to Taxpayer in a fully taxable transaction. Taxpayer and New Partnership are
unrelated parties. Taxpayer seeks to qualify the acquisition and rehabilitation costs of
project buildings for low-income housing tax credits under § 42.

RULING REQUESTED:

Taxpayer requests the Service to rule that the foreclosure of the purchase-money debt
(secured by 100% of the partnership interests in Old Partnership) and subsequent sale
of the project buildings by New Partnership to Taxpayer satisfies the special rule for
certain transfers under § 42(d)(2)(D)(ii))(1V).

LAW AND ANALYSIS:

Section 42(a) provides a tax credit for investment in low-income housing buildings
placed in service after December 31, 1986. For any taxable year in a ten-year
compliance period, the amount of credit is equal to the applicable percentage of the
gualified basis of each qualified low-income building.

In the case of any qualified low-income building placed in service by the taxpayer after
1987, § 42(b) provides, in part, that the term “applicable percentage” means the
appropriate percentage prescribed by the Secretary for the month applicable under
8 42(b)(2)(A)(i) or (ii). Section 42(b)(2)(B) provides that the percentages prescribed by
the Secretary for any month shall be the percentages that will yield over a 10-year period
amounts of credit that have a present value equal to: (i) 70 percent of the qualified basis
of new buildings that are not federally subsidized for the taxable year (70-percent
present value credit), and (ii) 30 percent of the qualified basis of existing buildings, and
of new buildings that are federally subsidized for the taxable year (30-percent present
value credit).

For an existing building to qualify for the 30-percent present value credit,
8§ 42(d)(2)(B)(ii) requires that there be a period of at least 10 years between the date of
the building's acquisition by the taxpayer and the later of:
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(1) The date of the building was last placed in service, or

(2) The date of most recent nonqualified substantial improvement
of the building.

Section 42(d)(2)(D)(ii) provides special rules for certain transfers for purposes of
determining under 8§ 42(d)(2)(B)(ii) when a building was last placed in service. Pursuant
to 8§ 42(d)(2)(D)(ii)(IV), there shall not be taken into account any placement in service by
any person who acquired such building by foreclosure (or by instrument in lieu of
foreclosure) of any purchase-money security interest held by such person if the
requirements of 8 42(d)(2)(B)(ii) are met with respect to the placement in service by such
person and such building is resold within12 months after the date such building is placed
in service by such person after such foreclosure.

Under the present facts as represented, New Partnership (comprised of note holders
and affiliate partners) became the owners of project buildings when note holders and
affiliate foreclosed on the building by acquiring 100% of the partnership interests in Old
Partnership. Within 12 months of the date the project buildings were placed in service
by New Partnership as a result of the foreclosure sale, New Partnership sold the project
buildings to Taxpayer. There has been a period of more than 10 years between ¢, the
date of the foreclosure, and the date the project buildings were last placed in service or
the date of the most recent nonqualified substantial improvement of the project
buildings. Further, there has been a period of more than 10 years (not taking into
account the foreclosure on c¢) between f, the date that New Partnership sold the project
buildings to Taxpayer, and the date the project buildings were last placed in service or
the date of the most recent nonqualified substantial improvement of the project
buildings.

Accordingly, based solely on the facts and law as set forth above, we rule that the
foreclosure of the purchase-money debt (secured by 100% of the partnership interests in
Old Partnership) and subsequent sale of the project buildings by New Partnership to
Taxpayer satisfy the special rules for certain transfers under
8§ 42(d)(2)(D)(ii)(1V), and that therefore the placement in service of the project buildings
by New Partnership resulting from the foreclosure is not taken into account for purposes
of § 42(d)(2)(B)(ii).

No opinion is expressed or implied regarding the application of any other provisions of
the Code or Income Tax Regulations. Specifically, we offer no opinion, either expressly
or implicitly, on whether the Project qualifies for the low-income housing tax credit under
§42.
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In accordance with the power of attorney filed with the ruling request, we are sending a
copy of this letter ruling to Partnership’s authorized representative. In addition, a copy of
this letter is being sent to the Chief, Examination Division in District.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely yours,

Susan Reaman

Chief, Branch 5

Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)



