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Dear ----------------: 
 
This is in response to your request dated August 27, 2004, submitted on behalf of 
Company, requesting a letter ruling under section 6041 of the Internal Revenue Code 
(Code).  Specifically, Company has requested a ruling that based on the facts and 
assumptions set forth herein, Company will not be required to make a return of 
information pursuant to section 6041 as a result of volume rebate points having been 
awarded to its members or upon a member’s use of those points to reduce the cost of 
future purchases through the Company. 
 
FACTS 
 
Company is a business venture designed to reduce the cost of obtaining medical care, 
health insurance, and/or health related products to its members.  This benefit will be 
provided to members in the form of volume purchase rebate "points" that will be used 
to offset the cost of future purchases by members.  Under the program, each rebate 
point awarded to a member represents a future purchase price reduction of $X.  The 
amount of rebate points granted to a member will be limited by the amount of actual 
purchases made by such member. 
 
The computation of the amount of volume rebate points granted to a member is based 
on several factors including: the type and quantity of the goods or services purchased; 
the vendor of those goods or services; the amount of Company purchases made by the 
member receiving the points; and the member's participation in community purchasing 
groups.  In order to receive the benefit of volume purchase rebate points earned, the 
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member must purchase additional products or services through the Company.  The 
methodology used to calculate the number of points awarded any particular member is 
applied automatically by a computer program and each member is not identified by the 
source methodology used to determine the points.  The rebate points based on credit 
card transactions are placed in member "buckets" for future redemption, are fungible, 
and retain no identifying association with their origins.  
 
Company knows the total rebate points a member is entitled during the year and 
whether that member has made sufficient purchases to receive those points.  Company 
will not, however, track the origin of rebate points or attempt to tie the redemption back 
to the original transactions that generated the points and does not know whether the 
redeemed points originated from the member's own purchases, the purchases of a 
community member, or a combination thereof.  
 
For purposes of this ruling request we assume that the use of volume rebate points by 
a member to reduce the cost of purchasing goods or services through the Company 
constitutes gross income to that member under section 61 of the Code to the extent 
that the points used were calculated with reference to that member's participation in 
community purchasing groups. 
 
Because volume rebate points are essentially fungible and are not identified by source, 
there is no reasonable way of knowing the source of the points awarded or the source 
of the points (as to direct member versus community volume) at the time the points are 
used to reduce the cost of future purchases through the Company.   
 
LAW 
 
Information Reporting 
 
Section 6041(a) of the Code requires reporting of payments of $600 or more made by 
all persons engaged in a trade or business and making payments in the course of such 
trade or business to another person of fixed or determinable gains, profits, and income. 
 
Section 1.6041-1(c) of the Income Tax Regulations states that payments are "fixed" 
when they are paid in amounts definitely predetermined. Payments are "determinable" 
whenever a basis of calculation by which the amount to be paid may be ascertained. 
 
Purchase Price Adjustment 
 
A purchase price adjustment reduces a specific gross purchase price of property to an 
agreed net price.  The adjustment is excluded from the purchaser's gross income but 
reduces the purchaser's cost of the property acquired.  See Rev. Rul. 76-96, 1976-1 
C.B. 23.  See also Max Sobel Wholesale Liquors v. Commissioner, 69 T.C. 477 (1977), 
acq., 1982-2 C.B. 2, aff'd, 630 F.2d 670 (9th Cir.1980), and Pittsburgh Milk Co. v. 
Commissioner, 26 T.C. 707 (1956), acq., 1982-2 C.B. 2. 
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The Tax Benefit Rule 
 
Under section 111(a) of the Code, gross income does not include income attributable to 
the recovery during the taxable year of any amount deducted in any prior taxable year 
to the extent such amount did not reduce the amount of tax imposed.  Under the 
judicially-developed tax benefit rule, gross income will result upon the occurrence of a 
later event that is fundamentally inconsistent with the premise on which the earlier 
deduction was based.  Hillsboro National Bank v. Commissioner, 460 U.S. 370 (1983). 
 
ANALYSIS 
 
Section 6041 of the Code requires that a payor make fixed or determinable payments of 
$600 or more in a taxable year in order to require the making of an information return.  
Company is unable to satisfy this statutory requirement of section 6041 because it is 
unable to determine whether a member has benefited from community rebate points 
valued at $600 or more.  Neither Company nor the members know the value of the 
rebate points attributable to community purchases versus the value of rebate points 
attributable to individual purchases.  Furthermore, because the volume rebate points 
are not convertible into cash and must be used by the member to offset the cost of 
future purchases, no benefit is received by the member unless and until points are used 
to offset the cost of future purchases.  Therefore, in a given taxable year, Company will 
not know whether the amount of a member's rebate points, calculated with reference to 
the member's purchasing community and used to make purchases, meets or exceeds 
the $600 requirement in section 6041.  
 
Moreover, purchases made by members may be eligible to be claimed as a medical 
expense deductible as an itemized deduction or as self-employed medical insurance 
costs, factors that are unknown and unknowable to Company.  A member who receives 
a discount will receive gross income under the tax benefit rule to the extent the 
members’ prior deduction for the cost of medical expenses results in a tax benefit.  
Company lacks the ability to determine a member's tax treatment of the rebate points as 
it cannot determine how each member will treat the community rebate points for his or 
her own tax purposes. 
 
Thus, Company has no obligation to make information returns for its Members because 
it is unable to determine which members, if any, have used community rebate points 
that satisfy the $600 requirement, or how each member will treat the community rebate 
points for his or her own tax purposes for a tax benefit analysis. 
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CONCLUSION 
 
Company cannot determine whether the benefits provided result in gross income to the 
recipients.  Therefore, the extent to which the Company's program is income to 
members is not fixed and determinable.  Accordingly, Company will not be required to 
make a return of information pursuant to section 6041 as a result of volume rebate 
points having been awarded to its members or upon a member’s use of those points to 
reduce the cost of future purchases through the Company. 
 
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter. 
 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to the taxpayer’s representative. 
 
The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.   While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Tiffany P. Smith 
Assistant to the Branch Chief, Administrative 
Provisions & Judicial Practice, 
(Procedure & Administration) 

Enclosures (2): 
 Copy of this letter 
 Copy for section 6110 purposes 
 
cc: 


