
  



balance of Amount D back to Taxpayer A's IRA. The bank would not redeposit the 
amount because the sixty (60) day period had expired, and the IRA had been closed 
out. 

On or about April 12,2004, Taxpayer's son contacted a tax attorney to seek a waiver of 
the 60-day rollover requirement. 

On May 3,2004, Taxpayer A, assisted by his daughter-in-law, transferred Amount D 
from Taxpayer A's checking account to a certificate of deposit account (CD) at Bank C 
to await the response from the Internal Revenue Service. Amount D has remained in 
the CD. 

Based on the facts and representations, you request that the Internal Revenue Service 
waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount D 
because the failure to waive such requirement would be a hardship and against equity 
or good conscience. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross 
income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under 
section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code does not 
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if - 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid into 
an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after the day on 
which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid into 
an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not later 
than the 60th day after the date on which the payment or distribution is received, except 
that the maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the portion 
of the amount received which is includible in gross income (determined without regard 
to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any 
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at 
any time during the I-year period ending on the day of such receipt such individual 



received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(l) from an IRA which was 
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60day rollover period for partial 
rollovers. 

Code section 408(a)(6) provides, in general, that rules similar to the 
rules of section 401 (a)(9) shall apply to the distribution of the entire interest of an 
individual for whose benefit the trust is maintained. 

Code section 408(d)(3)(E) provides that paragraph 408(d)(3) shall not apply to any 
amount to the extent such amount is required to be distributed under subsection (a)(6). 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day 
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure 
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including 
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual 
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31,2001, 
are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of the Code. 

Revenue Procedure 2003-16,2003-4 I.R.B. 359, (January 27,2003) provides that in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to 
section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances, 
including: ( I )  errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a 
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a 
foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the 
case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed 
since the distribution occurred. 

The information presented on behalf of Taxpayer A indicates that Taxpayer A has 
become mentally impaired, As a result of his medical condition Taxpayer A was 
confused and failed to understand the necessity to make a rollover of his distribution 
from his IRA within the requisite 60 days. 

Therefore, pursuant to Code section 408(d)(3)(1), the Service hereby waives the 60-day 
rollover requirement with respect to the withdrawal of Amount D. Pursuant to this ruling 
letter, Taxpayer A is granted a period of 60 days measured from the date of the 
issuance of this letter ruling to make a rollover contribution of an amount equal to 
Amount D to another IRA (or IRAs) described in Code section 408(a). Provided all other 
requirements of Code section 408(d)(3), except the 60-day requirement, are met with 
respect to such IRA contribution, the contribution will be considered a rollover 
contribution within the meaning of Code section 408(d)(3). 



Please note that, pursuant to Code section 408(d)(3)(E), this ruling letter does not 
authorize the roll over of any amounts required to be distributed pursuant to Code 
section 408(a)(6). 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein 
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be 
applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

A copy of this letter has been sent to your authorized representative in accordance with 
a Power of Attorney on file in this office. 

If ou wish to inquire about this ruling, please contact- - a t .  Please address all correspondence to 
SE:T:EP:RA:T3. 

Sincerely yours, 

V. ~ l o h ,  Manager 
Plans Technical Group 3 

Enclosures: 
Deleted copy of letter ruling 
Notice of Intention to Disclose 


