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Legend:

TaxpayerA = khkhkk Rk ko k ok
Taxpayer B P L L T
IRA X SRRk A
Bank B = khkkk Rk kA Rk hkk ok kk gk
Amount D R L L L rrm—
IRAY - ***********?********
Bank C = khkkkk Ak Ak ko hdkkk kA
Amount E = Fkdhkkkkd ok dkkkk Ak ok
Account H o Rk Rk kA ko ook
Trust T = kEkkkkk kA kA kA kkkk kR
Amount F = Kkkkkkkkkk ok khk ke ko

*************** .
Dear :

This is in response to your letter dated July 22, 2004, as supplement by
correspondence dated December 15, 2004, March 1, 2005, and March 15, 2005,
submitted on your behalf by your authorized representative, in which you request
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a waiver of the 60 day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the
Internal Revenue Code (the Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request.

Taxpayer A’s spouse, Taxpayer B, died on July 7, 2002. At the time of Taxpayer
B’s death, she maintained an individual retirement arrangement, IRA X, with
Bank B, and an IRA, IRA Y, with Bank C. It has been represented that Taxpayer
A is the sole beneficiary of both IRA X and IRA Y. In October 2003, Taxpayer A
withdrew the entire balance, Amount D, from IRA X, and the entire balance,
Amount E, from IRA Y. Documentation submitted with this request for ruling
shows that on October 29, 2003, Amount D, less $3,000.00, was deposited into
Account H. Account H is a joint checking account maintained in the names of
Taxpayer A and Taxpayer B with Bank B. Further, documentation submitted by
Taxpayer A also shows that on October 30, 2003, he deposited Amount D, less
$3,000.00, into Trust T. Taxpayer B is the grantor of Trust T. Trust T is held by
Bank C.

Taxpayer A states that he was not aware that he was not required to withdraw
the entire proceeds from IRA X and IRA Y, or, that having withdrawn these
proceeds, he could then roll them over to an IRA established in his own name
within 60 days. It is asserted that Taxpayer A is an elderly man, and English is
not his native language, and that he did not consult with his accountant prior to
taking the distributions from IRA X and IRA Y, nor did he fully understand his
options with respect to the distributions. During a conference held with the
Service on March 1, 2005, it was represented that Taxpayer A’s daughter
advised him to take the distributions from IRA XandIRAY.

Taxpayer A states that the distributions from both IRAs were deposited into Trust
T and that such amounts, less an amount retained to satisfy the Code section
401(a)(9) required minimum distribution rules, continue to be held in Trust T. In a
letter dated March 15, 2005, it is represented that Trust T provides that all of the
income of the trust is to be paid to Taxpayer A, not less frequently than quarterly,
that principal payments may be paid to Taxpayer A to maintain him in health and
comfort, and that during Taxpayer A’s lifetime, no principal distribution can be
made to anyone other than Taxpayer A.

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D, less the amount retained to satisfy the Code section 401 (a)(9) required
minimum distribution rules, from IRA X, and Amount E from IRA'Y.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
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gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if-

()] the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60t
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending in the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(I) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of
the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1)
errors committed by a financial institution: (2) inability to complete a rollover due
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to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.

In this case, Taxpayer A represents that he received distributions from IRA X and
IRA'Y in 2003 that he deposited into Trust T, a trust that was established in his
wife’s name, and of which Taxpayer A has a life estate interest. At that time, the
IRA distributions became the property of Trust T. In general, the provisions of a
trust document govern how property held in that trust is to be distributed and to
whom the property should be distributed. Taxpayer A is not the grantor of Trust
T and is not considered to be the owner of the property held in Trust T.

Code section 408(d)(3)(I) and Rev. Proc. 2003-16 authorize the Service to
extend the 60-day rollover period under certain circumstances. However, the
Service may only grant an extension of time to accomplish a rollover where the
distribution for which the extension is requested was eligible for rollover
treatment. Since the IRA X and IRA Y proceeds are in Trust T, and since
Taxpayer A is not the grantor of Trust T, the Service cannot, under its authority to
waive the 60-day rollover requirement, permit Taxpayer A to withdraw the IRA
proceeds from Trust T for rollover purposes even though the IRA assets were
mistakenly contributed to Trust T, unless trust law would otherwise permit a
distribution of these assets to Taxpayer A.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling does assumes that IRA X and IRA Y satisfied the requirements of
Code section 408(a) of the Code at all times relevant to this transaction.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative in
accordance with a power of attorney on file in this office.

If you have any questions concerning this ruling, please contact
********************SE:T:EP:RA:TZ'

Sincerely yours,

(signed) JOTCR B. PLOTD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2




