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Taxpayer =  ----------------------------------- 
-------------------------------------------------- 
 
State A = ------------ 
 
 
Dear ----------------: 
 
This letter is in response to a letter dated March 15, 2004, and subsequent discussions 
with your authorized representative requesting a ruling under the Internal Revenue 
Code (“Code”) regarding employee leave donation programs.  In your request, you 
indicate that if an employee chooses to donate leave under the program as described 
below, the value of any leave surrendered will be gross income under § 61 of the Code 
for the employee and treated as wages for purposes of income tax withholding and 
employment taxes.  We agree.  Your request, however, concerns the situation where an 
employee does not choose to donate leave.  You requested the following ruling: 
 

Employees who do not participate in the PTO Donation Policy will not have gross 
income under § 61 merely because they have the ability to participate in it. 

 
The information submitted indicates that Taxpayer is a corporation organized under 
State A’s nonprofit corporation law.  Taxpayer is an organization exempt from Federal 
income tax under § 501(c)(3).  Taxpayer is involved in health care, overseeing a variety 
of hospitals and related health care organizations in a few states.   
 
Taxpayer and its individual hospitals and non-hospital affiliates (related health care 
organizations) each maintain a vacation or paid time-off program (collectively “PTO 
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Programs”) for their employees.  Under the PTO Programs, employees earn leave that 
they can use for paid time off such as vacations, sicknesses and personal holidays.  
Under the PTO Programs, employees earn leave in accordance with a schedule based 
upon factors such as years of service, position, and full or part time status.  The PTO 
Programs require employees to obtain approval from their employers prior to using their 
leave (except when advance notice is not possible, as in the case of illness), and they 
do not permit employees to incur a negative leave balance.  Under the PTO Programs 
when an employee separates from service he or she receives his or her unused leave 
balance in a single sum cash payment.  The PTO Programs provide that amounts paid 
to an employee for unused leave upon his or her separation from service are wages 
subject to income tax withholding and employment taxes.   
 
Taxpayer proposes to supplement the PTO Programs by allowing its individual hospitals 
and non-hospital affiliates to adopt an employee leave donation policy (“PTO Donation 
Policy”) that permits employees to convert a limited amount of their leave into cash 
donations to certain organizations described in § 501(c)(3).  Under the proposed PTO 
Donation Policy, employees who wish to participate in the donation arrangement make 
a written, irrevocable choice to surrender leave to their employers on the express 
condition that the employers make cash payments to the charitable organizations.  The 
value of leave surrendered under the PTO Donation Policy will be gross income to the 
employee who surrenders it and will be wages for purposes of income tax withholding 
and employment taxes.  The payment to the charity will equal the value of the leave 
surrendered, less applicable withholding and employment taxes.   
 
Section 61(a) provides that, except as otherwise provided by the Code, gross income 
includes all income from whatever source derived, including compensation for services. 
 
Section 1.61-2(c) of the Income Tax Regulations provides that the value of services is 
not includible in gross income when such services are rendered directly and gratuitously 
to an organization described in § 170(c).  Where, however, pursuant to an agreement or 
understanding, services are rendered to a person or entity for the benefit of an 
organization described in § 170(c) and an amount for such services is paid to such 
organization by the person or entity for whom the services were performed, the amount 
so paid constitutes income to the person performing the services.  Id. 
 
Upon irrevocably donating leave under the PTO Donation Policy, the value of the leave 
donated is includible in the gross income of the donating employee and is subject to 
income tax withholding and employment taxes.  See Rev. Rul. 58-495, 1958-2 C.B. 27 
(“amounts earned by employees with respect to services donated for charitable 
purposes under the fund-raising plan of the instant case are includible in gross income 
… and subject to the withholding of income tax … even though such earnings are paid 
directly to a tax-exempt charitable organization by the employer.”).  See also § 1.61-
2(c).  
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Based on the facts submitted regarding the PTO Donation Policy, and the 
representations made, we conclude: 
 

Employees who do not participate in the PTO Donation Policy will not have gross 
income under § 61 merely because they have the ability to participate in it. 

 
Except as expressly provided herein, we express or imply no opinion concerning the tax 
consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in this 
letter.  Although not part of the ruling request, employees who do participate in the PTO 
Donation Policy will have gross income under § 61, and are subject to income tax 
withholding and employment taxes.  § 1.61-2(c); Rev. Rul. 58-495.  
 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) provides 
that it may not be used or cited as precedent. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative. 
 
The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.  While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Clifford M. Harbourt 
Senior Technical Reviewer, Branch 2 
(Income Tax & Accounting)  


