
Section 401.—Qualified
Pension, Profit-Sharing and
Stock Bonus Plans, etc.

26 CFR 1.401(k)–1:  Certain cash or deferred
arrangements.

Qualified cash or deferred arrangement; par-
ticipation. This revenue ruling describes certain cri-
teria that must be met before an employee’s com-
pensation can be contributed to an employer’s
section 401(k) plan in the absence of an affirmative
election by the employee.

Rev. Rul. 98–30

ISSUE

Will employer contributions to a profit-
sharing plan fail to be considered elective
contributions, within the meaning of
§ 1.401(k)–1(g)(3) of the Income Tax
Regulations, made under a qualified cash
or deferred arrangement, within the
meaning of § 401(k) of the Internal Rev-
enue Code, merely because they are made
pursuant to an arrangement under which,
in any case in which an employee does
not affirmatively elect to receive cash, the
employee’s compensation is reduced by a
fixed percentage and that amount is con-
tributed on the employee’s behalf to the
plan?

FACTS

Employer X maintains Plan A, a profit-
sharing plan intended to satisfy the re-
quirements of § 401(a), including
§§ 401(k) and 401(m).  Under Plan A, any
employee of Employer X, including an
employee with less than one year of ser-
vice, may elect to have Employer X make
contributions on the employee’s behalf to
Plan A in lieu of receiving that amount as
cash compensation that would otherwise
be payable to the employee.  The em-
ployee may designate the amount of these
compensation reduction contributions as a
percentage of the employee’s compensa-
tion, subject to certain limitations set
forth in the plan.  

Under Plan A, a newly hired employee
is immediately eligible to participate in
Plan A.  If the employee does not affirma-
tively elect to receive cash or have a spec-
ified amount contributed to Plan A, his or
her compensation is automatically re-
duced by 3 percent and this amount is
contributed to Plan A.  An election not to
make compensation reduction contribu-

tions or to contribute a different percent-
age of compensation can be made at any
time.  The election is effective for the first
pay period and subsequent pay periods
(until superseded by a subsequent elec-
tion) if filed when the employee is hired
or if filed within a reasonable period
thereafter ending before the compensation
for the first pay period is currently avail-
able.  Thus, if an employee files an elec-
tion to receive cash in lieu of compensa-
tion reduction contributions and the
election is filed when the employee is
hired or within a reasonable period there-
after ending before the compensation is
currently available (and if the employee
does not later elect to have compensation
reduction contributions made), then no
compensation reduction contributions for
the first pay period are made on the em-
ployee’s behalf to Plan A.  Elections filed
at a later date are effective for payroll pe-
riods beginning in the month next follow-
ing the date the election is filed.

At the time an employee is hired, the
employee receives a notice that explains
the automatic compensation reduction
election and the employee’s right to elect
to have no such compensation reduction
contributions made to the plan or to alter
the amount of those contributions, includ-
ing the procedure for exercising that right
and the timing for implementation of any
such election.  The employee is subse-
quently notified annually of his or her
compensation reduction percentage and
the employee’s right to change the per-
centage.

Plan A provides that compensation re-
duction contributions are immediately
nonforfeitable and, if the employee has
not attained age 591⁄2, cannot be distrib-
uted prior to the employee’s retirement,
death, or separation from service except
in the case of hardship (as defined in the
plan).  Plan A also provides that, for each
employee who has at least 1 year of ser-
vice, Employer X will make matching
contributions to Plan A on account of the
employee’s compensation reduction con-
tributions up to a specified percentage of
the employee’s compensation.  Plan A
does not permit after-tax employee contri-
butions.

Plan A provides that both matching
contributions and compensation reduction
contributions will be invested in accor-
dance with the participant’s election

among a broad range of investment funds
held by the trustee or, if no investment
election is made by the participant, in the
trust’s balanced fund which includes both
diversified equity and fixed income in-
vestments.1

LAW AND ANALYSIS

Section 401(k) provides that a profit-
sharing or stock bonus plan, a pre-ERISA
money purchase plan, or a rural coopera-
tive plan can meet the requirements of
§ 401(a) even if it includes a qualified
cash or deferred arrangement.  Section
401(k) also sets forth the requirements
that a cash or deferred arrangement must
satisfy in order to be a qualified cash or
deferred arrangement.

Section 1.401(k)–1(a)(2)(i) defines a
cash or deferred arrangement as an
arrangement under which an eligible em-
ployee may make a cash or deferred elec-
tion with respect to contributions to, or
accruals or other benefits under, a plan
that is intended to satisfy the requirements
of § 401(a).  Section 1.401(k)–1(a)(2)(ii)
provides that a cash or deferred arrange-
ment does not include an arrangement
under which amounts contributed under a
plan at an employee’s election are desig-
nated or treated at the time of contribution
as after-tax employee contributions.

Section 1.401(k)–1(a)(3)(i) defines a
cash or deferred election as any election
(or modification of an earlier election) by
an employee to have the employer either
provide an amount to the employee in the
form of cash (or some other taxable bene-
fit) that is not currently available or con-
tribute an amount to a trust (or provide an
accrual or other benefit) under a plan de-
ferring the receipt of compensation.  Sec-
tion 1.401(k)–1(a)(3)(iv) provides that a
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1The Department of Labor has advised Treasury
and the Service that, under Title I of the Employee
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA),
fiduciaries of a plan must ensure that the plan is ad-
ministered prudently and solely in the interest of
plan participants and beneficiaries.  While ERISA §
404(c) may serve to relieve certain fiduciaries from
liability when participants or beneficiaries exercise
control over the assets in their individual accounts,
the Department of Labor has taken the position that
a participant or beneficiary will not be considered to
have exercised control when the participant or bene-
ficiary is merely apprised of investments that will be
made on his or her behalf in the absence of instruc-
tions to the contrary.  See 29 CFR § 2550.404c–1
and 57 FR 46924.



cash or deferred election does not include
a one-time irrevocable election, made at
the time an employee commences em-
ployment with the employer or upon the
employee’s first becoming eligible under
any plan of the employer, to have contri-
butions made by the employer on the em-
ployee’s behalf to the plan (or to any other
plan of the employer) equal to a specified
amount or percentage of the employee’s
compensation.

Section 1.401(k)–1(e)(2) provides gen-
erally that a qualified cash or deferred
arrangement must provide that the
amount that each eligible employee may
defer as an elective contribution is avail-
able to the employee in cash. 

Section 1.401(k)–1(g)(3) defines elec-
tive contributions as employer contribu-
tions made to a plan that were subject to a
cash or deferred election under a cash or
deferred arrangement.  Such contributions
are elective contributions without regard
to whether the cash or deferred arrange-
ment is a qualified cash or deferred
arrangement.

The definition of a cash or deferred
election in § 1.401(k)–1(a)(3)(i) requires
that the employee have an election be-
tween the employer paying cash (or some
other taxable benefit) to the employee or
making a contribution to a trust on behalf
of the employee.  The regulation does not
require that the employee receive an
amount in cash in any case in which the
employee does not make an affirmative
election to have that amount contributed
to the trust.  Thus, a cash or deferred elec-
tion will not fail to be made under a quali-
fied cash or deferred arrangement merely
because, when an employee fails to make
an affirmative election with respect to an
amount of compensation, that amount is
contributed on the employee’s behalf to a
trust, provided that the employee had an
effective opportunity to elect to receive
that amount in cash.  The employee has
an effective opportunity to elect to receive
an amount in cash as required under
§ 1.401(k)–1(a)(3)(i) if the employee re-
ceives notice of the availability of the
election and the employee has a reason-
able period to make the election before
the date on which the cash is currently
available.

If Plan A were to permit after-tax em-
ployee contributions, then the amounts
contributed to the plan would have to be
designated or treated, at the time of the
contribution, as pre-tax compensation re-
duction contributions or after-tax em-
ployee contributions.

Compensation reduction contributions
made by Employer X to Plan A (including
those made if the employee has not filed
an election to the contrary) are amounts
contributed pursuant to a procedure under
which the employee receives a notice ex-
plaining his or her rights to have no com-
pensation reduction contribution and,
after receiving the notice, the employee
has a reasonable period before the cash is
currently available in which to elect to re-
ceive the cash in lieu of having an em-
ployer contribution made to the plan in
that amount.  Thus, an eligible employee
has an effective opportunity to elect to re-
ceive cash or have a contribution made to
the plan on the employee’s behalf.  In ad-
dition, compensation reduction contribu-
tions made under the plan are not contri-
butions made pursuant to a one-time
irrevocable election because the em-
ployee can change the election in the fu-
ture.  Consequently, the compensation re-
duction contributions under Plan A are
made pursuant to a cash or deferred elec-
tion and satisfy the requirement in
§ 1.401(k)–1(a)(3)(i) that the amount that
each eligible employee may defer as an
elective contribution be available to the
employee in cash.  The result would be
the same if the plan required a period of
service (permitted under § 401(k)(2)(D))
before an employee became eligible for
elective contributions.

HOLDING

Where, as in this case, an eligible em-
ployee has an effective opportunity to
elect to receive cash or have that amount
contributed by the employer to a profit-
sharing plan, those employer contribu-
tions made on the employee’s behalf to
the plan in lieu of receipt of cash compen-
sation will not fail to be considered elec-
tive contributions within the meaning of
§ 1.401(k)–1(g)(3) made under a quali-
fied cash or deferred arrangement within

the meaning of § 401(k) merely because
they are made pursuant to an arrangement
under which, in any case in which an em-
ployee does not affirmatively elect to re-
ceive cash, the employee’s compensation
is reduced by a fixed percentage and that
amount is contributed on the employee’s
behalf to the plan.

PAPERWORK REDUCTION ACT

The collection of information con-
tained in this revenue ruling has been re-
viewed and approved by the Office of
Management and Budget (OMB) in ac-
cordance with the Paperwork Reduction
Act (44 U.S.C. 3507) under control num-
ber 1545-1605.

An agency may not conduct or sponsor,
and a person is not required to respond to,
a collection of information unless the col-
lection of information displays a valid
OMB control number.

The collection of information in this
revenue ruling is in the sixth paragraph in
the section headed “LAW AND ANALY-
SIS.”  This information is required in
order for certain employee elections to
meet the requirements of § 401(k).  The
collection of information is required to
obtain a benefit.  The likely respondents
are businesses or other for-profit institu-
tions, and not-for-profit institutions.

The estimated total annual reporting
burden is 1,000 hours.  The estimated an-
nual burden per respondent is 1 hour.  The
estimated number of respondents is 1,000.

Books or records relating to a collec-
tion of information must be retained as
long as their contents may become mater-
ial in the administration of any Internal
Revenue law.  Generally, tax returns and
tax return information are confidential, as
required by 26 U.S.C. 6103.

DRAFTING INFORMATION

The principal author of this revenue
ruling is Roger Kuehnle of the Employee
Plans Division.  For further information
regarding this revenue ruling, call the
Employee Plans Division’s taxpayer as-
sistance telephone service at (202) 622-
6074/6075 (not toll-free numbers) be-
tween 1:30 and 3:30 p.m. Eastern Time,
Monday through Thursday.
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