26 CFR 1.368-1: Purpose and scope of exception
of reorganization exchanges.

Reversetriangular merger. A reverse
triangular merger qualifies as a tax-free
reorganization under sections 368(a)
(1)(A) and 368(a)(2)(E) of the Code,
notwithstanding that immediately after

the merger, and as part of a plan that in-
cludes the merger, the surviving corpora-
tion sells a portion of its assets to an unre-
lated party for cash that it retains.

Rev. Rul. 2001-25
ISSUE

On the facts below, does a merger fail
to qualify as a tax-free reorganization
under 88 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(E)
of the Internal Revenue Code if, immedi-
ately after the merger and as part of aplan
that includes the merger, the surviving
corporation sells a portion of its assets to
an unrelated party?

FACTS

P is a manufacturing corporation orga-
nized under the laws of state A. T is also
a manufacturing corporation organized
under the laws of state A. P organizes cor-
poration S as awholly owned state A sub-
sidiary of P, and Smergeswithandinto T
in a statutory merger under the laws of
stateA. Inthe merger, the shareholders of
T holding 90 percent of the T stock ex-
change their T stock for voting stock of P
The remaining shareholders of T receive
$y cash for their T stock. Immediately
after the merger and as part of a plan that
includes the merger, T sells 50 percent of
its operating assets for $z cash to X, an
unrelated corporation. After the sale of
the assets to X, T retains the sales pro-
ceeds. Without regard to the requirement
that T hold substantially all of the assets
of T and S, the merger satisfies all the
other requirements applicable to reorgani-
zations under 88 368(a)(1)(A) and

368(a)(2)(E).
LAW AND ANALY SIS

Section 368(a)(1)(A) states that the
term “reorganization” means a statutory
merger or consolidation. Section
368(a)(2)(E) provides that a transaction
otherwise qualifying under 8§ 368(a)
(2)(A) will not be disqualified by reason
of the fact that stock of a corporation (the
“controlling corporation”) that before the
merger was in control of the acquiring
corporation is used in the transaction, if
(1) after the transaction, the corporation
surviving the merger holds substantially
all of its properties and of the properties



of the merged corporation (other than
stock of the controlling corporation dis-
tributed in the transaction), and (2) in the
transaction, former shareholders of the
surviving corporation exchanged, for an
amount of voting stock of the controlling
corporation, an amount of stock in the
surviving corporation that constitutes
control of such corporation.

Section 1.368-2(j)(3)(iii) of the In-
come Tax Regulations provides that, for
purposes of § 368(a)(2)(E), “[t]he term
‘substantially all’ has the same meaning
asin section 368(a)(1)(C)."

Rev. Rul. 88-48, 1988-1 C.B. 117,
holds that the requirement of
§ 368(a)(1)(C) that the acquiring corpora-
tion acquire “substantially all” of the
properties of a target corporation is satis-
fied when immediately prior to the target
corporation’s transfer of assets to the ac-
quiring corporation, the target corporation
sells 50 percent of its historic assetsto un-
related parties for cash and immediately
transfers that cash, along with its other
properties, to the acquiring corporation.

Section 368(a)(2)(E) uses the term
“holds’ rather than the term “acquisition”
as do 88 368(a)(1)(C) and 368(a)(2)(D)
because it would be inapposite to require

the surviving corporation to “acquire’ its
own properties. The “holds’ requirement
of § 368(a)(2)(E) does not impose re-
guirements on the surviving corporation
before and after the merger that would not
have applied had such corporation trans-
ferred its properties to another corpora-
tion in a reorganization under § 368(a)
(1)(C) or areorganization under 88 368(a)
(1)(A) and 368(a)(2)(D).

In this case, T's post-merger sale of 50
percent of its operating assets for cash to
X prevents T from holding substantially
all of its historic business assets immedi-
ately after the merger. Asin Rev. Rul.
88-48, however, the sales proceeds con-
tinue to be held by T. Therefore, the
post-acquisition sale of 50 percent of T's
operating assets where T holds the pro-
ceeds of such sale along with its other
operating assets does not cause the
merger to violate the requirement of
§ 368(a)(2)(E) that the surviving corpo-
ration hold substantially all of its proper-
ties after the transaction.

Accordingly, the merger qualifies as a
reorganization under 88 368(a)(1)(A) and
368(a)(2)(E), notwithstanding the sale by
T of a portion of its assets to X immedi-
ately after the merger and as part of aplan

that includes the merger.
HOLDING

On the facts above, a merger qualifies
as a tax-free reorganization under 8§ 368
(&(1)(A) and 368(8)(2)(E), notwithstand-
ing the fact that the surviving corporation
sells aportion of its assets to an unrelated
party immediately after the merger and as
part of a plan that includes the merger.
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